In dit artikel leer je hoe je met eenvoudige trucs heel wat energie kan besparen in jouw appartement. Zo kun je niet alleen geld besparen op je energierekening, maar ook helpen het milieu te beschermen.

Wat is energie?

In jouw appartement kun je energie besparen door een aantal simpele aanpassingen te doen. Zo kun je bijvoorbeeld de verwarming lager zetten, gebruik maken van led-verlichting en tochtstrips plaatsen. Op deze manier bespaar je niet alleen energie, maar ook geld!

Energie besparen in jouw appartement

Als je wilt besparen op je energiekosten, zijn er een aantal dingen die je kunt doen in je appartement. Hier zijn enkele tips:

-Zorg ervoor dat je verwarming niet hoger staat dan nodig is. Als het buiten kouder wordt, voel je misschien de verleiding om de thermostaat wat hoger te zetten, maar houd in gedachten dat elk gradieltje extra warmte kosten met zich meebrengt. Houd de temperatuur dus zo laag mogelijk, zonder dat het ongemakkelijk wordt.

-Open de gordijnen of jaloezieën ’s ochtends om het daglicht binnen te laten en sluit ze weer ’s avonds om de warmte buiten te houden.

-Was je kleding op een lage temperatuur. Moderne wasmachines kunnen vaak prima werken op 30 graden of minder, dus probeer zo’n temperatuur te gebruiken als het kan.

-Gebruik fornuisplaten en ovens zo veel mogelijk op standjes lager dan maximaal. Als je toch moet koken op een hoge temperatuur, probeer dan kleinere maaltijden te maken die sneller klaar zijn.

-Gebruik led-lampen in plaats van gewone gloeilampen. Led-lampen gebruiken ongeveer 85% minder energie dan gloeilampen en gaan 5 tot 10 keer langer mee.

Hoe kan ik energie besparen in mijn appartement?

1. Zorg ervoor dat je verwarmingssysteem goed onderhouden wordt. Een efficiënt verwarmingssysteem zal minder energie verbruiken en je appartement beter op temperatuur houden.

2. Let goed op de temperatuur in je appartement. Zorg ervoor dat je verwarming niet te hoog staat, want dan gebruik je onnodig veel energie.

3. Isolatie is erg belangrijk in een appartement. Goede isolatie zorgt ervoor dat er minder warmte ontsnapt en je hoeft dus minder vaak de verwarming aan te zetten.

4. Probeer zo veel mogelijk daglicht binnen te laten in je appartement door de gordijnen open te doen of een lichtkoepel te plaatsen. Daglicht is namelijk gratis en helpt ook om de temperatuur in het appartement op peil te houden.

5. Gebruik energy-saving lampen in plaats van normale gloeilampen. Energy-saving lampen gebruiken minder stroom en gaan ook langer mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *