Als je kiest voor een inductiekookplaat of -kooktoestel in plaats van een gasfornuis, bespaar je niet alleen energie. Je bent ook duurzamer bezig. Dit zijn de verschillen.

Wat is het verschil tussen inductie en gas?

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen inductiekoken en koken op gas: de manier waarop de hitte wordt overgedragen en de efficiëntie ervan.

Bij inductiekoken wordt de hitte niet rechtstreeks door het vuur overgedragen, maar via een magnetische veld. Dit betekent dat het magnetische veld alleen werkt als er iets ferromagnetisch in de buurt is, zoals een pan of kookpot. Hierdoor is inductiekoken veiliger dan koken op gas, omdat er geen open vuur aanwezig is. Daarbij is het ook nog eens sneller en efficiënter, omdat het magnetische veld de hitte beter kan overbrengen.

Gas is een fossiele brandstof die rechtstreeks door het vuur wordt verbrand. Dit betekent dat er meer hitte nodig is om dezelfde hoeveelheid energie te produceren. Bovendien is koken op gas minder efficiënt, omdat er altijd wat warmte verloren gaat tussen het vuur en de pan.

Voordelen van inductie

Inductie koken is een duurzame manier van koken, omdat het minder energie verbruikt dan gas. Bovendien is het beter voor het milieu, omdat er geen koolmonoxide of andere schadelijke gassen vrijkomen tijdens het kookproces.

Nadelen van inductie

-In vergelijking met gas is inductie duurder;
-Inductie kookplaten zijn nog niet zo geëvolueerd en hebben dus nog wat te maken om te perfectioneren;
-Pannen voor inductie moeten van een bepaald soort materiaal gemaakt zijn, anders werkt het niet (vaak geëmailleerd staal of gietijzer);
-Soms is er sprake van storingen bij inductiekookplaten.

Voordelen van gas

-Gas is sneller dan inductie: het duurt slechts ongeveer 2 minuten om een pan op gas te verhitten.

-Inductie is een schonere manier van koken: er is geen verbranding en dus minder rook en geur.

-Inductie is veiliger dan gas: er is geen open vuur en dus minder kans op brandwonden.

Voordelen van gas:
-Gas is sneller dan inductie: het duurt slechts ongeveer 2 minuten om een pan op gas te verhitten. Dit komt omdat de hitte direct wordt overgedragen van de brander naar de bodem van de pan. Bij inductiekookplaten duurt het iets langer voordat de pan warm wordt, omdat de hitte eerst moet worden opgewekt in het metalloïde materiaal waarmee de kookplaat is bedekt. Als je haast hebt, is koken op gas dus ideaal.
-Gas geeft een gelijkmatige verdeling van warmte: als je iets aan het stomen of gaart, kan dit

Nadelen van gas

-Gas is niet duurzaam: het is een fossiele brandstof die uiteindelijk zal opraken.
-Gas is vervuilend: de verbranding van gas produceert koolstofdioxide, een broeikasgas dat bijdraagt aan de klimaatverandering.
-Gas is onveilig: er bestaat altijd het risico op lekken of explosies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *